Skip links
Laborator - Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane

Locația: Str. Progresului 35/B Miercurea-Ciuc, Jud. Harghita

Funcțiune: Laborator de cercetare

Anul proiectării/Anul finalizării: 2021/2023

Status: Finalizat

Suprafața desfășurată: 654,00 m2

Regim de înălțime: P

Faza de proiectare: DTAC/PT

Echipa de proiect: Arh. Marc Bădălan, Arh. Ştefan Kundi, Arh. Răzvan Taşnadi, Arh. Dragoş Silaghi

Se spune că este mai ușor să dărâmi ceva existent, spre a propune ceva nou mai apoi, însă adevărata provocare este atunci când intervenția necesită păstrarea existentului și raportarea sensibilă, funcțională și estetică la acesta. Tema de proiectare propune reabilitarea unei clădiri dezafectate din Miercurea-Ciuc, în care a funcționat Institutul de Cercetare a Cartofului, reimaginând compartimentarea și fațada acesteia, păstrând totodată structura, adaptând construcția funcțional pentru găzduirea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane. 

Beneficiarul are în vedere nevoile comunității. Prin crearea unor ambianțe peisagere pentru promenadă, relaxare și agrement, se completează funcțiunile sportive din vecinătate, făcând un prim pas în dezvoltarea, transformarea și consolidarea legăturilor sociale și de îmbunătățire a calității vieții comunității.

Una dintre ideile centrale care a stat la baza conceptului a fost „abordarea non-invazivă”, o strategie care păstrează integritatea volumetriei simple existente și o transforma intr-un element incadrat armonios in context. Acest lucru a implicat intervenții la nivelul deschiderilor din fațadă pentru a îmbunătăți iluminarea încăperilor, făcându-le mai generoase și aducând o soluție pentru spargerea monotoniei inițiale a fațadelor. Aspectul aparent simplu al volumului este atenuat printr-o imagine dinamică generată prin introducerea lamelor de lemn dispuse vertical, ghidate de o linie fluidă care marchează accesurile. 

În cadrul clădirii desfășurate pe un singur nivel, s-a implementat o zonificare generată de fluxurile funcționale. O parte a acesteia este marcată de caracterul semipublic, destinată evenimentelor și prezentărilor (sala de conferințe cu foaier și zona de recepție), iar cealaltă parte este dedicată utilizatorilor direcți, cercetătorilor, cu circuite bine definite și acces electronic controlat (laboratoare cu anexele și filtrele aferente, spații de birouri și oficiu). 

Prin această abordare, am reușit să păstrăm și să subliniem caracteristicile modeste, dar definitorii ale clădirii, astfel încât aceasta respiră din nou, funcționează și răspunde la nevoia de flexibilitate și adaptabilitate a programului de cercetare specific Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane.